Yleinen

Kaupunkifillarilla jo 800 fania

torstai, 30. syyskuuta 2010

Maaliskuun 3. päivänä tänä vuonna perustettu Kaupunkifillarin Facebook-sivu on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäisen kuukauden aikana sivu keräsi 500 fania. 600:n raja ylittyi vappuna, ja 700 tuli täyteen elokuun alussa. Tällä hetkellä sivuillamme on Facebookissa hieman yli 800 ystävää.

Erityisen tärkeä havainto sivujamme Facebookin kautta lukevista on hyvin tasainen sukupuolijakauma. Ystävistämme 49 % on miehiä ja 46 % naisia. Tasainen sukupuolijakauma on tärkeää siksi, että usein pyöräilyn edistämisestä eniten innoissaan ovat miehet, erityisesti nuoret miehet.

Keskittyminen pyöräilyn edistämiseen vain nuorten miesten näkökulmasta olisi kovin haitallista. Parhaissa pyöräilykaupungeissa, kuten Amsterdamissa, Berliinissä, Kööpenhaminassa ja Malmössä, pyöräilijöiden sukupuolijakauma on tasainen, tai heistä hyvin pieni enemmistö on naisia.

Miksi? Koska toisin kuin nuoret miehet, naiset ottavat keskimäärin vähän riskejä liikenteessä. Kun pyöräilyolosuhteet suunnitellaan sellaisiksi, että erityisesti naiset valitsevat pyörän liikennevälineekseen, pyöräilystä tulee turvallista kaikille. Liikenteen turvallisuus paranee parhaiten suunnittelemalla pyöräilyolot sujuviksi.

Kansainvälisten kokemusten perusteella hyvissä pyöräilykaupungeissa miehiä houkuttelee pyöräilemään erityisesti se, että naisetkin pyöräilevät paljon. Kaupunkimaisessa ympäristössä pyörä on mitä kätevin ja nopeakulkuisin liikenneväline. Siksi pyöräilyn edistämiseksi on tärkeää pitää huolta, että pyöräilijöiden sukupuolijakauma on mahdollisimman tasainen.

Martti Tulenheimo

Kaupunginparantaja. Kaupunkifillarin perustaja. Tuottaja ja Helsingin polkupyöräilijät (HePo) ry:n järjestökoordinaattori. Helsingin kaupungin rakennuslautakunnan jäsen. Pyöräliiton varapuheenjohtaja.

Lisää tältä kirjoittajalta / Kotisivu

4 thoughts on “Kaupunkifillarilla jo 800 fania

  1. Veikkaisin, että he eivät vain ole syystä tai toisesta halunneet jakaa tietoa yksityisyydestään Facebookin kanssa.

  2. Pääseekö jengiin myös maakunnissa asuvat. Vanhana stadilaisena kyllä kadehdin nykyhelsinkiläisten pyöräilymahiksia. Ei ollut vielä 70-luvulla paljon asiaa raiteille…

    Mutta täällä Joensuussa pyöräily on edelleen etenkin meidän keski-ikäistten naisten laji (ja tietysti lasten sekä opiskelijoiden, joissa toki on kundejakin jo mukana).

    Täällä pyöräillään sentään aikalailla vielä meidän ”mummojenkin” ehdoilla.

    Yli 30 vuotta kesät talvet kaupunkipyöräillen liikkunut , – niin työ-, asiointi- ja harrastusmatkat !
    Marjo Hämäläinen

Kommentoi