Jyväskylä

Vieraskynä 1: Pyöräilykampus – lisää houkuttelevia pyöräparkkeja ja -reittejä

sunnuntai, 16. lokakuuta 2011

Kaupunkifillarin Vieraskynä-sarja, osa 1
Heidi Kirkonpelto, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Tiiviinä ja opiskelijavaltaisena kaupunkina Jyväskylä on oivallinen paikka edistää pyöräilyä. Kaikki viime aikoina keskustassa toteutetut ja hyvin sijoitetut pyöräpysäköintipaikat on otettu ilolla vastaan – ne tulevat tarpeeseen ja ovat osa keskustan kehittämistä. Suuntaa on hyvä jatkaa, jotta kompaktista Jyväskylästä muotoutuu viihtyisä, turvallinen ja houkutteleva kaupunki liikkua kävellen ja pyöräillen.

Jyväskylän yliopiston kampukset alkavat siitä, mihin keskusta ja yläkaupunki päättyvät. Keskustan liikennekehittämissuunnitelma sekä hiljattain toteutetut pyöräparkit antavat viitteitä kävelyn ja pyöräilyn sujuvoittamisesta keskusta-alueella, mutta samaa työtä tulee tehdä myös kampuksilla.

Jyväskylän yliopistolla on loistavat puitteet profiloitua pyöräily-ystävälliseksi kampukseksi. Kaikki kampukset Seminaarinmäki, Mattilanniemi sekä Ylistönrinne ja -mäki sijaitsevat pyöräilyetäisyydellä toisistaan ja keskustasta. Pyöräilyn edistämiseen satsaava kampus avaisi mahdollisuudet viihtyisämmälle opiskeluympäristölle ja loisi opiskelijaelämälle innostavat puitteet kehittyä. Pyöräilyn edistämisellä voidaan helposti tukea toiminnallisen, viihtyisän ja turvallisen opiskeluympäristön kehittymistä ja elävöitymistä. Tällaiset tavoitteet ovat yhdensuuntaisia uudenlaisten oppimisympäristöjen kehittämisen kanssa, joita Mattilanniemen uudisrakennukseen suunnitellaan.

Pyöräilykampus tarkoittaa panostamista houkutteleviin ja turvallisiin pyöräparkkeihin sekä -reitteihin. Parkkien tulee olla riittävän väljät, kauniit, mielellään runkolukituksella ja katoksella varustetut sekä tilaan sopivat. Esimerkiksi kaksikerroksiset telineet mahdollistavat tiiviin tilankäytön. Pyöräreittejä on syytä tarkkailla ja edelleen parantaa pullonkaulojen turvallisuutta.

Pyöräteiden ja -parkkien parantaminen kampuksella on linjassa yliopiston julistaman autoton kampus -tavoitteen kanssa. Pyöräily on myös olennainen ja näkyvä osa arjen opiskelijaelämää, jota yliopisto haluaa tukea Student Life -konseptillaan.

Jyväskylään tulija kiinnittää heti huomiota pyöräilijöiden määrään. Tämä on asia, josta tulee tehdä positiivinen käyntikortti. Pyöräilyn olosuhteiden parantamisessa opiskelijat voivat toimia yhteistyössä yliopiston kanssa tiedonkeräämisessä ja suunnittelutyössä, jos niin halutaan. Nyt on käsillä aika, jolloin Liikunnan ja entisen YTHS:n tilojen remontoinnin yhteydessä voidaan suunnitella pyöräparkkeja sekä riittäviä reittejä. Kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksien kehittäminen lisää niiden houkuttelevuutta, alueen viihtyisyyttä ja liikkumisen turvallisuutta.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) ympäristövaliokunta tempaisee pyöräilyn puolesta tiistaina 18.10. klo 8-16 yliopiston päärakennuksen edessä. Päivän ajaksi neljä parkkipaikkaa muunnetaan pyöräparkeiksi, jolla osoitetaan, että neljän auton paikalla voi pysäköidä moninkertainen määrä pyöriä, jopa sata. Tervetuloa parkkeeraamaan!

Heidi Kirkonpelto
Hallituksen viestintä-, ympäristö- ja ylioppilaslehtivastaava
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY)
heidi.kirkonpelto (ät) jyy.fi

Kommentoi