Helsinki

Sokos – pyöräilyn musta aukko

lauantai, 5. toukokuuta 2012

Helsingin keskustan pyörätie- ja pyöräkaista-verkosto laajenee jatkuvasti; tänä kesänä otetaan käyttöön sekä pyöräkaista Stockmannin nurkalta Kaivokadulle että Töölön- ja Ruoholahden yhdistävä superväylä Baana.

Verkoston perusongelma on kuitenkin se että se ei ole yhtenäinen eikä johdonmukainen. Paraatiesimerkkinä voisi pitää Sokoksen korttelia; sen kohdalla kaikki pyöräväylät joko katoavat tai tekevät järjettömän mutkan.

Jos Sokosta lähestyy Rautatieaseman suunnasta tarkoituksena mennä vaikkapa Foorumille tai Kampin suuntaan, tekee ”virallinen” pyöräreitti aivan järjettömän mutkan Postitalon kautta. Pyörätieltä ei ole edes kunnollista poistumisreittiä autokaistalle.

Jos taas pyöräilee Kolmen sepän suunnasta, loppuu upea pyöräkaista kuin seinään: Sokoksen edessä on yhä jopa kadunvarsipysäköintipaikkoja vaikka maan alla riittäisi tilaa.

Pyöräilyn suosion kasvulle fillariväylien johdonmukaisuus ja yhtenäisyys ilman odottamattomia katkoja ja kiertolenkkejä on äärimmäisen tärkeää. Ja Sokosta keskeisempää keskustaa saa hakea.

Ratkaisutkaan eivät ole vaikeita tai kalliita. Rautatieaseman eteen täytyy vain rakentaa pyörille luiska ja raivata pyöräkaista Mannerheimintielle saakka, yhteensä noin 50 metriä.

Mannerheimintien puolella taas pitää vain poistaa muutama pysäköintipaikka ja vetää bussipysäkkiä metri sisäänpäin.

Seuraavalla valtuustokaudella polkupyöräväyliä täytyy tarkastella kokonaisuutena. On turha rakentaa 50 metrin pätkiä pyöräkaistoja minne sattuu mahtumaan jos kokonaisnäkemys puuttuu – ilman johdonmukaista, helposti ajettavaa ja turvallista kokonaisuutta pyöräilyn osuus Helsingin liikenteestä ei tule nousemaan tavoitteen mukaiseen 15%:iin.

2 thoughts on “Sokos – pyöräilyn musta aukko

  1. niin ja oudointa että Forumin suunnalta Lasipalatsin puolelta tule pyörätie jatkuen Manskun yli valo-ohjattu suojatien vieressä erillinen ylitys pyörille, mutta Sokoksen edessä se töpsähtää 20 cm korkeaan jalkakäytävän reunaan. Kiva tulla sieltä vihreillä valoilla alamäkivauhdilla – häh mihin pyörätie katosi, sit edessä metron uloskäynnin vilkas ihmismassa, kyykkivä kerjäläinen, bussipysäkillä jonottajat ..

  2. Musta aukko on kyllä osuvasti sanottu, paitsi, että Sokos ei kyllä vedä pyöräilijöitä puoleensa, vaan pikemminkin työntää luotaan…

    Onkos kukaan koskaan kysynyt Marekilta & Nikolta, mitä meinaavat tälle paikalle?

Kommentoi