Miksi autojen pysäköinti pyörätiellä sallitaan?

torstai, 25. syyskuuta 2008

Pyöräteille pysäköinti koetaan todelliseksi riesaksi, joka merkittävästi heikentää pyöräilyoloja keskustassa. On tyypillistä, että mm. erilaiset tavarantoimittajat pysäköivät pyöräteille, vaikka vieressä olisi vapaa maksullinen parkkipaikka, pyörätieltä kun ei saa sakkoa, eikä tarvitse maksaa pysäköintimaksua.

Ongelma on löyhässä lainsäädännössä ja valvonnan resursseissa. Tilapäistä lievitystä tuomaan ja muutoksia vauhdittamaan voisimme kaupunkifillarin sidekick-projektina avata sivuston, jonne pyöräilijät saavat lähettää kännykuvia väärinpysäköidyistä ajoneuvoista. Samalla kun kuva ilmestyy sivustolle lähetetään tästä ystävällinen ilmoitus ajokin omistajalle (jos kuvassa näkyy ajoneuvon rekisterinumero, niin sen perusteellahan saa omistajan tiedot). Kuvan saa pois sivuilta, kun lähettää edes jonkinlaisen vastauksen meille.

Voi tosin olla, että tietosuojavaltuutetulla olisi asiassa huomautettavaa

Antti Poikola

Aktiivinen pyöräilyn edistäjä. Entinen Jyväskyläläinen ja nykyisin taas Helsinkiläinen paluumuuttaja.

Lisää tältä kirjoittajalta / Kotisivu

8 thoughts on “Miksi autojen pysäköinti pyörätiellä sallitaan?

 1. Itse käännän väärinpysäköityjen autojen sivupeilit sivuun ja sulat pystyyn. Tämä tahaton teko ei aiheuta vahinkoa, mutta ainakin herättää auton kuljettajassa kysymyksiä..

 2. Mikä tahaton teko? Kyllä tuo minusta hyvinkin tahalliselta kuulostaa. Lisäksi sinulla on hyvät mahdollisuudet vaarantaa liikennettä, kun kuski ei ole huomannut oleellisesti liikenneturvallisuuteen vaikuttavien laitteiden kääntelyä. Kas kun et jarruletkuja katkaise tai ajovaloja särje.

  Joku järki saisi olla tuollaisessa kansalaisaktivismissakin. Jos turvautuu laittomuuksiin, kannattaisi edes ajatella seurauksia. Jos se on liikaa vaadittu, parempi pysytellä poissa liikenteestä kokonaan.

  Disclaimer: tämän kirjoittaja liikkuu liikenteessä aktiivisesti pääasiassa fillarilla eikä ole koskaan omistanut moottoriajoneuvoa. Silti tai juuri siksi suosin järjen käyttöä kaikessa arkitoiminnassa.

 3. Mielestäni autoilija, joka ei osaa katsoa peileistä ennen liikkeelle lähtöä, on aika suuri liikenneriski. Osaako se katsoa niistä ajaessakaan? Puhumattakaan pystyssä olevista sulista.

  Disclaimer: tämän kirjoittaja ajaa autoa ja polkupyörää.

 4. Mielenkiintoinen ajatus. Entäpä jos sitä jalostaisi hieman rakentavampaan suuntaan? Mielessäni on usein pyörinyt, että autoilijoille voisi jättää tuulilasinpyyhkijän alle lyhyen ja ytimekkään viestin.

  Se voisi kuulua vaikkapa jotakuinkin niin, että ”Tiesitkö, että väärinpysäköinti vaarantaa liikenneturvallisuuden? Ethän pysäköisi autoasi keskelle katua, älä siis pyörätiellekään! Turvallisesti liikenteessä, Helsingin polkupyöräilijät” tms.

  Luonnollisesti iskevä graafinen ilme olisi paikallaan. Kun tällaisia lappuja alkaisi ilmestyä väärinpysäköityjen autojen tuulilaseihin ympäri kaupunkia, voisivat media ja poliisi kiinnittää ongelmaan asiaankuuluvaa huomiota.

  Ideaa saa vapaasti jalostaa toimivammaksi.

 5. Antero, tietenkin huolimaton autoilija on turvallisuusriski liikenteessä. Sitä suuremmalla syyllä on vastuutonta provosoida riskiä vieläkin suuremmaksi autoja peukaloimalla.

  Martti, ihan mahdollinen ajatus. En kuitenkaan usko, että tällainen guerrilla-aktivismi saisi kannatusta HePo:n hallituksessa. Ainakaan tähän saakka ei ole ollut tavoitteena lähteä sotajalalle autoilijoita vastaan. Mutta olisikohan Maan ystävissä enemmän intoa kaupunkisissiliikkeeseen?

 6. Maan ystävät voisivat olla hyvä taho ottamaan kampanjan nimiinsä.

  Mielestäni kampanjasta pitää suunnitella sellainen, että siitä huokuu kaikinpuolinen myönteinen asenne, jotta pyöräilyaktivisteja ei päästä leimaamaan ilkikurisiksi katuintiaaneiksi, jotka kiusaavat vankkureitaan suojelevia viattomia lännenmiehiä.

  Myönnän, että käytän kansainvälistä käsimerkkiä silloin tällöin itsekin, mutta tiedostan, ettei sellaisella saavuteta suuren yleisön sympatioita puolellemme, ja se jos mikä, on oikeasti tärkeää pyöräilyn edistämiseksi.

  Löytyykö lukijoiden joukosta innokasta henkilöä, joka haluaisi polkaista tällaisen flaijerikampanjan pystyyn?

 7. Ehdotukseni kännykuvien julkaisemisesta netissä voisi toimia yhdessä tuon lappu tuulilasissakampanjan kanssa. Lapussa siis lukisi ystävälliseen ja positiiviseen sävttn, että autoilija, joka ei nyt ollut paikalla voi mennä nettisivulle kertomaan oman näkemyksensä tilanteesta.

  Nettiin jäävät kuvat väärin pysäköidyistä ajoneuvoista paljastaisivat uskoakseni melko nopeasti toistuvasti pyöräteille pysäyttelijät. Onhan siinä kyllä kieltämättä sellainen julkisen häpäisemisen ikävä sivumaku.

 8. Lisää ideoita kirjoittaessa… jos kampanjalle saisi sponsorin, niin voisi tuulilasiin jättää kuponkoja, joilla voi lunastaa esim. tunnin ilmaista pysäköintiaikaa tms. Tietysti rikkeen uusijat eivät saisi enää toisella kerralla palkintoa rikkeestään.

Kommentoi